MQTT

MQTT protocol (Message Queuing Telemetry Transport) is een gemeenschappelijke taal waardoor sensoren, actuatoren en machines met elkaar kunnen communiceren. Het is een een lichtgewicht publish en subscribe systeem. Het protocol is ontwikkeld als eenvoudig systeem om met een lage bandbreedte data over te dragen. Dankzij deze eigenschappen is MQTT erg geschikt om te gebruiken binnen Internet of Things applicaties. MQTT wordt gebruikt in verschillende industrieën, zoals de auto-industrie, productie, telecommunicatie, olie en gas. MQTT maakt gebruik van de volgende basis begrippen: Publish/Subscribe, Messages, Topics en Broker.

Publish and subscripe principe

Allereerst het Publish and Subscribe principe. Een device kan een bericht ofwel message publiceren op een onderwerp (topic). Het is ook mogelijk om op een zogenaamd topic te subscriben, waarbij we aangeven het bericht van dit topic te willen ontvangen.

MQTT en Topics

Een topic is de manier waarop aangegeven wordt hoe een bericht wordt gepubliceerd, of waarop aangegeven wordt welke berichten ontvangen moeten worden. Topics worden weergeven als een string gescheiden door middel van een schuine streep. Iedere schuine streep geeft een niveau aan. De broker is uiteindelijk verantwoordelijk voor het ontvangen van alle berichten. Wanneer een device een bericht published zal deze naar de broker gaan.