Waar moet u rekening mee houden bij de keuze voor IoT connectiviteit!

Connectiviteit

IoT connectiviteit zorgt ervoor dat uw installaties, devices en sensoren communiceren via uw eigen mobiele internet toegang. Wij hanteren de M2M, LTE M en NB-IOT connectiviteit vormen om dit te bewerkstelligen. Met ons portfolio aan IoT connectiviteit opties biedt Thingsdata voor iedere toepassing de juiste mobiele data oplossing. Hoe kiest u nou de meest geschikte IoT connectiviteit oplossing voor uw specifieke toepassing? In dit artikel leggen wij uit welke keuzes er gemaakt kunnen worden.

Hoe kiest u de juiste IoT connectiviteit

Bij de oriëntatie gaat u in eerste instantie op zoek naar de juiste connectiviteitsvorm voor de toepassing, in deze oriëntatie moet u op hoofdlijnen rekening houden met een aantal aspecten:

  • Hoeveel data zal er worden verbruikt per simkaart per maand?
  • Waar is er exact dekking nodig?
  • Is er naast DATA ook de functionaliteit SMS en VOICE nodig?
  • Is het een futureproof keuze?
  • Is de connectiviteitsvorm compatible met de geselecteerde device?
  • Hoe zit het eigenlijk met security?
  • Wat kan ik verwachten van het sim management systeem?

Hieronder volgt uitleg en geven wij antwoord op alle aspecten.

Connectiviteitsvormen

Welke connectiviteit vormen zijn er en wat zijn de kenmerken:

M2M

M2M communicatie maakt monitoring en beheer van installaties, apparatuur, en sensoren op afstand mogelijk met een datahoeveelheid van 1 MB tot 1000 GB per simkaart per maand. Om te kunnen communiceren worden de devices voorzien van een beveiligde M2M simkaart. De data wordt vervolgens via 5/4/3/2G uitgelezen en gerouteerd naar de cloud. Met de simkaarten kunt u de  bedrijfsprocessen en dienstverlening efficiënter maken, kosten besparen en nieuwe bedrijfsmodellen creëren.

LTE M

Het LTE M netwerk is speciaal ontwikkeld voor IoT toepassingen en is gebaseerd op de betrouwbare en veilige 4G netwerken van de operators. LTE M dataverbruik varieert meestal tussen de 1 MB tot 100 MB en de dekking is sterker dan een 2G netwerk en heeft daarnaast een diepere penetratiegraad in voornamelijk gebouwen. LTE M is gebaseerd op de wereldwijde 3GPP standaard van de GSMA, wat mogelijkheden biedt voor roaming in het buitenland. Via LTE M kan op een energiezuinige manier snel data worden verzonden en het is geschikt voor verschillende toepassingen die nu met 3G of 2G werken.

NB-IOT

NB-IOT is eveneens speciaal ontwikkeld voor IoT toepassingen en is eveneens gebaseerd op de betrouwbare en veilige 4G netwerken van de operators. NB-IOT is geschikt voor extreem lage data hoeveelheden van 500KB tot en met 5MB. NB-IOT heeft als groot voordeel een diepere penetratiegraad in niet alleen gebouwen maar ook onder de grond (aantal meter onder de grond). Via NB-IOT kan op een energiezuinige manier snel data worden verzonden waardoor batterijen van sensoren zeer lang mee gaan.

Keuze van operator

Bij de keuze van een operator spelen de roaming afspraken die de operator (toeleverancier) hanteert een grote rol, is het een uitgebreide lijst met veel roaming netwerken en netwerkspectrums? Hoe zit het met de architectuur? Maar ook de rol die de operator aanneemt is belangrijk, hoe gaat de operator met downtime om en wat is de kwaliteit van de algehele dienstverlening? Thingsdata heeft samenwerkingsverbanden met meerdere operators (toeleveranciers), die ons helpen verschillende ontwikkelingen van het Internet of Things vorm te kunnen geven.

Hieronder volgt een korte uitleg over de verschillende operators waar Thingsdata een samenwerkingsverband mee heeft:

KPN IOT

KPN IOT biedt zowel M2M als LTE M in één Cisco sim management systeem. KPN IOT biedt roaming op 500 netwerken wereldwijd in het Cisco sim management systeem. Onze klanten kunnen met deze oplossing in bijna alle landen IoT devices aansluiten op basis van 4/3/2G en LTE M. KPN IOT is een zeer betrouwbare leverancier en levert een stabiele en hoogwaardige dienstverlening op basis van een kwalitatieve architectuur. KPN IOT hanteert als abonnementsvorm databundels (pooled) met een sterke prijsstelling, zowel in de EU als buiten de EU. In Nederland levert KPN IOT ook databundels voor zeer hoog dataverbruik, tot en met een 1000 GB databundel.

TELE2 IOT

TELE2 IOT biedt eveneens zowel M2M als LTE M in het Cisco sim management systeem. TELE2 IOT biedt ook roaming op 500 netwerken wereldwijd, onze klanten kunnen met de TELE2 IOT oplossing in bijna alle landen IoT devices aansluiten op basis van 5/4/3/2G en LTE M. TELE2 IOT is een zeer betrouwbare partner met een gemotiveerd support team die 24/7 beschikbaar is. Een groot voordeel van TELE2 IOT is dat ze roamen op meerdere netwerken in Nederland (KPN, T-Mobile en Vodafone). TELE2 IOT hanteert alle abonnementsvorm met een sterke prijsstelling in de EU, zie paragraaf hieronder.

BLUE IOT

BLUE IOT levert veilige en betrouwbare connectiviteit voor uw devices met dekking wereldwijd. Het netwerk is gebaseerd op 4G netwerken en is futureproof voor 5G. BLUE IOT is daarnaast zeer scherp geprijsd en heeft een eenvoudig te hanteren sim management systeem. BLUE IOT wordt voornamelijk ingezet voor hoog datavolume businesscases. 

Welke abonnement vormen zijn er

Thingsdata heeft concurrerende tarieven in alle landen over de hele wereld en biedt verschillende abonnement vormen: databundel (pooled) en pay as you go (unpooled). Bovendien kunt u varianten mixen en aanpassingen laten maken op basis van uw zakelijke behoeften.

Hieronder leggen wij de meest voorkomende abonnement vormen uit.

Wat is een databundel pooled abonnement?

Een databundel pooled abonnement is een constructie waarbij alle actieve simkaarten met een gelijkwaardige databundel hoeveelheid bij elkaar opgeteld worden en één pool vormen. De pool is deelbaar tussen alle actieve simkaarten. Zo wordt eerst alle beschikbare data uit de bundels van alle actieve simkaarten verbruikt. Ter verduidelijking: elke simkaart heeft een vaste prijs per maand en krijgt de beschikking over een vast aantal MB’s. Het onderlinge meer- en minder data gebruik is uitwisselbaar (pooled).

Wat is een databundel unpooled abonnement?

Een databundel unpooled abonnement is een constructie waarbij een individuele actieve simkaart over een databundel beschikt die niet deelbaar is.

Wat is een pay as you go abonnement?

Een pay as you go abonnement is een individueel abonnement waarbij er betaald wordt wat één actieve simkaart aan data per maand verbruikt. Waarbij een vast starttarief per maand wordt gehanteerd en het dataverbruik wordt afgerekend per MB per maand. Ter verduidelijking: elke simkaart heeft een vaste prijs per maand (monthly access fee) en een prijs per MB voor het dataverbruik.

Wat is het daadwerkelijke dataverbruik?

Heeft uw IoT toepassing een laag dataverbruik (500KB – 5GB) of een hoog dataverbruik (5GB >)? Deze vraag moet u zichzelf stellen als u een data abonnement gaat afnemen, omdat de hoeveelheid dataverbruik een grote factor is bij de keuze van de connectiviteit vorm.

Bij IoT oplossingen met laag data verbruik kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • Het op afstand uitlezen van de temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit en CO2 waarden doormiddel van innovatieve sensoren.
  • Het tracken en tracen van containers.
  • Het monitoren van parkeerplekken.

Geschikte connectiviteitsvormen voor IoT toepassingen met laag dataverbruik zijn: M2M, LTE M en NB-IOT.

Bij IoT oplossingen met hoog data verbruik kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • Een 4G back up zodat winkels van retail organisaties bij uitval van de vaste internetverbinding door kunnen blijven werken.
  • Verbruik in de maritieme sector, of in buitengebieden en op beurzen & evenementen.
  • Ontsluiting van draadloze bewakingscamera’s.
  • Het garanderen van internet bij betalingssystemen.
  • Tijdelijke internet toepassingen voor kantoren waar veel 4G en 5G data wordt verbruikt.

Een geschikte connectiviteitsvorm voor IoT toepassingen met hoog dataverbruik is: M2M.

Landen, netwerken en netwerkspectrum

Het is belangrijk dat u weet in welke landen de uitrol plaatsvindt en welke netwerken en netwerkspectrums er hier allemaal beschikbaar zijn. Houd er namelijk rekening mee dat in veel landen enerzijds 2G en 3G zijn uitgefaseerd en dat anderzijds LTE M of NB-IOT niet of nog niet beschikbaar is.

U device heeft een cellular module op de printplaat die geschikt is voor een bepaald type connectiviteitsvorm of een combinatie hiervan. Op basis van deze specificaties gaat u op zoek naar de correcte connectiviteit vorm. De cellular module zal geschikt zijn voor 4G, 3G, 2G, LTE M of NB-IOT of een combinatie hiervan. Analyseer deze specificaties goed voordat u een keuze maakt. Wereldwijd is 4G bijna overal beschikbaar maar nog niet altijd overal landelijk dekkend, terwijl 3G en 2G al in veel landen uitgefaseerd wordt. Inzake LPWAN (LTE M en NB-IOT), in veel landen is het nog niet beschikbaar of beperkt of maar één van de twee is geïmplementeerd. Op deze website kunt u de commerciële lancering vinden van LPWAN netwerken: https://www.gsma.com/iot/deployment-map/.

Uitleg contractuele voorwaarden?

Wanneer Thingsdata en u als klant een verbintenis aangaan, wordt dit in een overeenkomst vastgelegd. De contractuele aansprakelijkheid komt dan tot stand, hiermee kunnen beide partijen altijd terugvinden wat men van elkaar mag verwachten. Thingsdata hanteert open en flexibele contractuele voorwaarden voor de meeste connectiviteit oplossingen. Duidelijk en helder, zonder lastige obstakels.

Wat wij kunnen bieden:

  • Geen activatiekosten. U betaalt nooit bij Thingsdata een fee per simkaart om deze bij aanvang te activeren.
  • Geen uiterste activeringsperiode. Simkaarten kunnen op voorraad worden genomen bij Thingsdata zonder dat ze op enig moment administratief actief worden.
  • Geen minimale periode actief op het netwerk. Er is geen verplichting bij Thingsdata dat een simkaart een minimale periode actief moet zijn.
  • Geen vaste looptijd. Wij sluiten een overeenkomst af op basis van maximale flexibiliteit en er zit geen vaste looptijd van 12, 24 of 36 maanden aan vast.
  • Flexibiliteit in de zin van afschalen. U kunt op elk moment simkaarten deactiveren en afschalen.
  • Geen afnameverplichting (geen MoQ). U kunt bij ons bijvoorbeeld één simkaart bestellen er is geen verplichting dat u er direct 100 of 250 moet bestellen. U staat helemaal vrij hoeveel u er zelf wilt bestellen.
  • Geen dataverbruik op een simkaart, dan ook geen kosten. Bij sommige oplossingen hanteren wij geen kosten als er ook geen dataverbruik is in een gehele kalendermaand.
  • Per maand is de overeenkomst aanpasbaar (ook naar een andere abonnementsvorm).

Sim management systeem

Bij IoT toepassingen gaat het vaak om het monitoren en beheren van enkele tientallen tot duizenden simkaarten. Een sim management systeem geeft u enerzijds grip op de continuïteit van de mobiele internet toegang van uw simkaarten en anderzijds op het dataverbruik. Via een sim management systeem kunt u eenvoudig en realtime alle simkaarten monitoren en beheren. U heeft daarnaast direct overzicht in alle kenmerken die gekoppeld zijn aan een individuele simkaart en u kunt veel processen volledig automatiseren. Wat zijn belangrijke redenen om voor een bepaald sim management systeem te kiezen?

U kunt de volgende hanteren:

  • De hoeveelheid informatie die inzichtelijk is?
  • Hoeveel vrij invulbare informatievelden zijn er beschikbaar?
  • Is er near real time inzicht?
  • Wat is het niveau van de algemene beveiliging en wat zijn de security toepassingen?
  • Zijn er processen te automatiseren (warning bij bepaalde hoeveelheid dataverbruik, deactivatie bij IMEI change)?
  • Is de mogelijkheid er om zelf te kunnen troubleshooten wanneer er iets aan de hand is?
  • Is er een onderverdeling mogelijk van simkaarten in meerdere accounts (kosten alloceren per vestiging of per eindklant)

Keuze simkaart formaat

Thingsdata biedt verschillende formaten van simkaarten aan. De mogelijkheden van elke simkaart (formfactor) zijn hetzelfde, maar ze hebben elk verschillende afmetingen, waardoor ze inzetbaar zijn voor specifieke soorten devices.

Formfactors:

  • 2FF (Mini): 25mm x 15mm x 0.76mm
  • 3FF (Micro): 15mm x 12mm x 0.76mm
  • 4FF (Nano): 12.3mm × 8.8mm × 0.67mm
  • 3:1 simkaart (2FF, 3FF en 4FF in één)
  • MFF2 (embedded): 5 mm x 6 mm x 1 mm

Een MFF2 embedded simkaart is een vacuüm verzegelde simkaart die rechtstreeks op de printplaat van uw device kan worden gesoldeerd. Een MFF2 simkaart heeft een hogere betrouwbaarheid en een langere levensduur dan een standaardmodel.

Virtueel operator profiel

Remote SIM Provisioning is een term die u mogelijk nog nooit gehoord heeft rondom simkaarten. Het wordt namelijk vaak aangeduid met de term eSIM. Wat is het? RSP is het op afstand van operator wisselen. Een organisatie met een op RSP gebaseerde IoT implementatie heeft de mogelijkheid om verschillende virtuele operator profielen toe te wijzen aan de simkaarten in het veld. Elk beschikbare virtuele operator profiel kan worden gekoppeld. Bij het gebruik van deze simkaarten kunnen naast het default operator profiel andere virtuele operator profielen aan- & uitgeschakeld worden. De RSP technologie elimineert hiermee kostbaar installatiewerk dat nodig is om een simkaart fysiek te verwisselen.

IOT security

Het is cruciaal dat u ervoor zorgt dat alle onderdelen van uw oplossing beveiligd zijn. Als een enkeling met slechte intenties een IoT device binnendringt, kan dat een kettingreactie veroorzaken en kan het hele systeem gesaboteerd worden.

Thingsdata hanteert de volgende IoT security mogelijkheden:

  • Whitelisting, het enige wat u hoeft te doen is IP-adressen of FQDN’s goed te keuren en toe te voegen aan een APN acces list.
  • IMEI lock, wij kunnen de simkaarten vergrendelen op basis van het IMEI nummer van uw device en dit voorkomt dataverbruik in een niet geautoriseerd device.
  • APN betekent Access Point Name en is een toegangspunt voor een device dat verbinding zoekt met het netwerk (internet). Wanneer u er voor zorgt dat een device met een private APN verbindt, zorgt u ervoor dat het device zich aanmeldt op een eigen beveiligde toegangspunt. Thingsdata biedt zowel standaard als private APN’s aan.
  • De IP-SEC VPN + private APN constructies van Thingsdata worden meestal via een operator gestructureerd, waardoor de IoT data niet getransporteerd wordt over het openbare internet, maar over een gesloten netwerk (gesloten internet omgeving) dat wordt geëxploiteerd door de operator. U heeft end-to-end controle over alle componenten van het netwerk.
  • Firewall, het beveiligen van het bedrijfsnetwerk met ongekende performance en eenvoud in beheer doormiddel van een firewall.

Natuurlijk zijn er maatregelen die alleen u kunt nemen, maar een basisniveau van beveiliging moet geregeld zijn.

Wat houdt een SLA in?

Een Service Level Agreement (SLA) is een overeenkomst tussen Thingsdata en u als klant. Het is een uitgebreide dienstverlening omtrent de kwaliteitsbewaking. De SLA is een stand-by service van Thingsdata waarbij u als klant de mogelijkheid krijgt om via 085-0443590 en support@thingsdata.nl een vraag, storing of mutatie door te geven. De dienstdoende supportmedewerker neemt de melding vervolgens in behandeling. Op basis van de afgesproken SLA condities volgt een melding van de uitgevoerde werkzaamheden en de eventueel te nemen vervolgstappen.

Bij Thingsdata kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Basic SLA inclusief best effort
  • Advanced SLA inclusief 5×8 support
  • Premium SLA inclusief 7×4 support
  • Extended SLA inclusief 24×7 support

Zojuist heeft u in dit artikel gelezen dat Thingsdata een groot scala aan opties rondom IoT connectiviteit hanteert. Met zoveel verschillende opties is het lastig om specifiek iets over de prijsstelling te communiceren, echter bent u benieuwd naar de prijstelling voor uw businesscase en wilt u een offerte op maat? Neem dan contact op via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.