Verschil tussen LoRa en LoRaWAN

Verschil tussen LoRa en LoRaWAN

Wij merken vaak dat de termen LoRa en LoRaWAN verward met elkaar worden. Daarom is het belangrijk om de verschillen tussen beide goed te begrijpen.

LoRa

Hoewel LoRa al een tijdje bestaat, zijn LoRa-chipsets de laatste paar jaar zo ver ontwikkeld dat ze steeds minder stroom verbruiken. Deze verbetering maakt LoRa ideaal voor IoT devices die op batterijen werken en slechts kleine hoeveelheden gegevens verzenden met een maximale snelheid van 27 Kbps. Veelvoorkomende voorbeelden van LoRa-implementatie zijn het volgen van assets, slimme meters, detectieapparatuur, slim parkeren en monitoring van landbouwvelden.

Vanuit een netwerkperspectief creëert LoRa alleen het draadloos transport, bijvoorbeeld doormiddel van een transceiver chip. Dat betekent dat het de juiste netwerkprotocollen mist om het verkeer van de data te managen.

LoRaWAN

LoRaWAN is een open, cloud gebaseerd protocol dat ontworpen en onderhouden wordt door de LoRa Alliance, waarmee devices draadloos kunnen communiceren met LoRa. In essentie gebruikt LoRaWAN de draadloze LoRa technologie en voegt er een netwerkcomponent aan toe, terwijl het ook node-authenticatie en gegevensversleuteling bevat voor beveiliging.

Verschil

LoRa en LoRaWAN worden beide vaak gebruikt voor IoT devices, maar elk heeft zijn eigen mogelijkheden en toepassingen. LoRa technologie biedt een manier om draadloos spectrum zonder licentie te gebruiken, maar beschikt niet over de netwerkmogelijkheden die nodig zijn voor het beheer. LoRaWAN is een protocol dat bovenop LoRa bouwt en de netwerk laag creëert.

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden van LoRa en LoRaWAN zijn neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.