De Europese IOT markt: een diepgaande analyse

Europa is een grote en geavanceerde markt voor IoT communicatie. West-Europa is één van de meest volwassen regio’s met 20 tot 60 miljoen verbonden devices in elk van de grootste landen. Centraal- en Oost-Europa hebben nog grote groeimogelijkheden als het gaat om de adoptie van IoT, zo zijn er ook aanzienlijk minder spelers die internationale IoT oplossingen voor de wereldmarkt ontwikkelen. De Russische markt is de afgelopen jaren begonnen te stijgen, maar wordt nu geconfronteerd met onzekerheid als gevolg van oorlog en sancties. Mobiele operators in Europa hadden 311,3 miljoen mobiele IoT verbindingen eind 2022 in of uit de regio ingezet.

Hoe is de Europese IOT markt opgebouwd?

De Europese cellulaire IoT markt is verdeeld in twee grote segmenten. Het internationale segment, bestaande uit grote multinationale organisaties, ondernemingen met werkzaamheden in meerdere landen en op export gerichte OEM’s. Het binnenlandse segment, bestaande uit nationale spelers zoals nutsbedrijven, overheden en lokale dienstverleners, is zeer gefragmenteerd, waarbij elk Europees land een afzonderlijke markt vormt. De mobiele IoT communicatieaanbieders positioneren zichzelf zo, om een ​​of meer van deze segmenten te bedienen. Grote spelers hebben de neiging zich te concentreren op het internationale segment in het algemeen en op het binnenlandse segment kernmarktgebieden. Kleinere spelers hebben de neiging zich in hun footprint te concentreren op het binnenlandse segment. Zij hanteren een opportunistische benadering van het internationale segment, waarbij voornamelijk binnenlandse klanten worden begeleidt bij hun internationale expansie.

De hoge mate van fragmentatie maakt het moeilijk om volledig nauwkeurige gegevens voor het cellulaire IoT markt in Europa te presenteren. Binnenlandse mobiele IoT simkaarten worden doorgaans gerapporteerd aan de nationale telecomaanbieder toezichthouders en verschijnen in officiële statistieken. Internationale IoT simkaarten zijn soms inbegrepen nationale cijfers van de thuismarkt van de exploitant en soms afzonderlijk geteld, waardoor zij worden uitgesloten van alle nationale gegevens. Ook toonaangevende internationale spelers als Vodafone hebben een aanzienlijk aantal wereldwijde IoT simkaarten met internationale mobiele landcodes ingezet in Europa.

Vodafone breidt uit als provider van cellulaire IoT connectiviteit in West-Europa. Er wordt voorspeld dat ongeveer 80 procent van de 160 miljoen IoT aansluitingen van Vodafone vanaf Q4 2022 in of vanuit de regio worden ingezet. Dit komt overeen met 128 miljoen IoT abonnees en een marktaandeel van 41 procent. Orange en Deutsche Telekom staan op de tweede en derde plaats met respectievelijk 29,1 miljoen en 28,5 miljoen. Telenor is de op drie na grootste cellulaire IoT abonnee. Ondertussen staat Telefónica achter op de andere grote Europese operatorgroepen met 14,9 miljoen verbindingen in de regio. Telecom Italia was nummer zes met 11,1 miljoen aansluitingen, met een sterke positie op de thuismarkt. KPN is de marktleider in Nederland met 10,1 miljoen IoT abonnees, terwijl het Zweedse Tele2 is begonnen aan een pan-Europese expansie en bereikte 10 miljoen aan het einde van het jaar. CKH Group Telecom, Bouygues Telecom en Altice Group hadden elk ongeveer 7-8 miljoen aansluitingen in heel Europa. A1 Telekom Oostenrijk en Telia Company zijn belangrijke regionale spelers in respectievelijk Centraal-Europa en Scandinavië met elk 5,5 miljoen aansluitingen.

Waar staat West-Europa in de IOT markt?

West-Europa is het meest geavanceerde gebied in Europa. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2022 waren er ongeveer 206,4 miljoen IoT abonnees in West-Europa, een stijging van 17 procent ten opzichte van een jaar eerder. De markt is gedeeltelijk geïntegreerd over nationale grenzen heen en wordt beïnvloed door gemeenschappelijke trends in de verschillende landen. Het beleid van de EU heeft een aanzienlijke invloed op de markt, waarbij regelgeving en beleidsaanbevelingen de adoptie van OEM automotive telematica en slimme meters stimuleren. De automotive, transport en logistieke sector, en nutsbedrijven zijn de drie meest dynamische verticale marktsegmenten in West-Europa. Deze zullen naar verwachting het merendeel van de volumegroei in de komende jaren vertegenwoordigen. Op nationaal niveau zijn de meest actieve geografische markten de belangrijkste centra voor de auto industrie en landen die slimme meters uitrollen met cellulaire connectiviteit. De Europese mobiele IoT markt blijft een significante 2G markt, waar de meerderheid van de operators van plan is om 2G netwerken pas zo laat als in 2025 uit te schakelen. In veel landen zullen 2G netwerken langer blijven bestaan dan 3G netwerken. De meeste mobiele operators bereiden zich echter voor op een overgang naar 5G en LPWAN technologieën, zoals LTE-M en NB-IOT.

Alle landen in West-Europa hebben in zekere mate een officiële rapportage van het aantal mobiele IoT abonnees, ofwel van de toezichthouders of de grote operators. Op basis van deze gegevens hadden vijf van de zestien landen in de regio medio 2022 meer dan 10 miljoen mobiele IoT abonnees.

  • Duitsland is de grootste markt met een IoT abonnee basis van 52 miljoen, een groei van 28 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Italië rapporteerde de op één na grootste IoT abonnee basis van 28,8 miljoen en een jaarlijkse groeisnelheid van 5 procent.
  • Frankrijk stond op de derde plaats met 24,1 miljoen, gevolgd door Nederland met 14,1 miljoen. Nederland rapporteerde de hoogste groeisnelheid in West-Europa, namelijk 68 procent, grotendeels gedreven door de uitrol van slimme elektriciteitsmeters.
  • Het Verenigd Koninkrijk had 12,9 miljoen IoT abonnees medio 2022. De officiële cijfers voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bevatten geen internationale simkaarten van Vodafone die in elk land worden gebruikt.
  • Spanje stond op de zesde plaats met 9,4 miljoen abonnees, gevolgd door Oostenrijk en België met respectievelijk 9,3 miljoen en 5,9 miljoen.
  • De Noordse landen Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland hadden elk 1,6 tot 5,2 miljoen IoT abonnees.
  • Ierland, Zwitserland, Portugal en Griekenland zijn relatief kleine markten met geïnstalleerde bases van 0,8 tot 2,5 miljoen.

Een aanzienlijk deel van de IoT abonnees in West-Europa is niet geregistreerd in een land. Onder de grootste mobiele operators hebben vooral Vodafone, Orange en Telenor een zeer groot aandeel niet nationale IoT simkaarten.

Hoe presteert de Benelux binnen het Europese IOT landschap?

De Benelux heeft een dynamische IoT markt met sterke acceptatie van cellulaire IoT in combinatie met landelijke LPWA netwerken. De groei in volume wordt gestimuleerd door de voortdurende uitrol van slimme meters in de regio. In Nederland wordt het LTE-M netwerk van KPN gebruikt voor de overige installaties in de uitrol van slimme elektriciteitsmeters voor 2,3 miljoen klanten. Proximus in tegendeel is opgedragen om NB-IOT connectiviteit te bieden voor ongeveer 1,3 miljoen elektriciteitsmeters in België. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2022 bedroeg het aantal cellulaire IoT abonnees 14,1 miljoen in Nederland en 5,9 miljoen in België. KPN heeft een leidende positie in Nederland met een marktaandeel van meer dan 50 procent. Proximus en Orange zijn de belangrijkste spelers in België. POST Luxembourg is een andere belangrijke aanbieder van cellulaire IoT connectiviteit in de Benelux regio met een abonnee basis van 3 miljoen, voornamelijk in de auto industrie.

Waar staan Centraal- en Oost-Europa in de IOT markt?

Centraal- en Oost-Europa loopt over het algemeen enkele jaren achter op West-Europa wat betreft de adoptie van M2M/IoT. Net als in West-Europa hebben de nationale regelgevers in de meeste landen enige vorm van rapportage van het aantal cellulaire IoT abonnees. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2022 had de regio ongeveer 53,2 miljoen IoT abonnees, een stijging van 18 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Rusland staat op de eerste plaats als de grootste markt in Centraal- en Oost-Europa en als een van de grootste markten voor cellulaire IoT communicatie in Europa, naast de belangrijkste landen in West-Europa. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2022 waren er ongeveer 32,6 miljoen cellulaire IoT abonnees in de Russische Federatie, een stijging van 20 procent op jaarbasis. Het aantal IoT abonnees bereikte 35,5 miljoen aan het einde van het jaar. De voortdurende oorlog in Oekraïne draagt op verschillende manieren bij aan aanzienlijke economische onzekerheid in het land.

MegaFon en MTS concurreren sterk om marktleiderschap in Rusland, met geschatte marktaandelen van 40-45 procent. Beeline (VEON) en Tele2 (Rostelcom) volgen met respectievelijk 10 en 3 procent. Voertuigtelematica is de grootste toepassingscategorie en vertegenwoordigt meer dan 40 procent van de geïnstalleerde base. Diverse regelgevende initiatieven hebben een positieve invloed gehad op de vraag. Ten eerste is het ERA-GLONASS noodhulpsysteem verplicht op alle nieuwe goedgekeurde autotypes in Rusland sinds 2018. Ten tweede werd in 2015 het Platon wegenheffingssysteem in Rusland ingevoerd, om tol te innen en schade aan federale snelwegen door zware voertuigen te compenseren. Het systeem bereikte begin 2023 meer dan 1,8 miljoen voertuigen. Bovendien werd in 2018 wetgeving ingevoerd die vereist dat kassa’s op afstand worden bewaakt. In hetzelfde jaar werd een nieuwe wet ingevoerd die voorschreef dat slimme meters moeten worden geïnstalleerd voor vervangingen en nieuwe aansluitingen vanaf medio 2020. Een deel van de communicatiebehoeften zal worden ondersteund door cellulaire communicatie.

Polen is de op een na grootste geografische markt in de regio met 6,6 miljoen IoT abonnees in het, een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder, volgens gegevens van de nationale telecommunicatieregulator. Orange is de marktleider op de binnenlandse markt, gevolgd door T-Mobile en Plus. Hongarije is de derde grootste markt met meer dan 2,1 miljoen cellulaire IoT verbindingen. Vodafone en Telenor (PPF Telecom Group) concurreren sterk om marktleiderschap. Roemenië, Tsjechië, Slowakije en Bulgarije hadden elk 1,2-1,5 miljoen IoT abonnees. In de Baltische regio meldden Estland, Letland en Litouwen elk ongeveer 0,5 miljoen IoT abonnees, wat betekent dat de geïnstalleerde base in de regio meer dan 1 miljoen bedraagt. De regulatoren in Servië en Kroatië meldden respectievelijk 0,3 miljoen IoT abonnees aan het einde van het tweede kwartaal van 2022. Noord-Macedonië en Slovenië zijn kleinere markten met elk ongeveer 0,1 miljoen IoT abonnees.

LPWA netwerken in Europa

LoRa is naar voren gekomen als de meest breed ondersteunde LPWA netwerkstandaard in Europa. Begin 2022 waren ongeveer 80 mobiele operators en industriële spelers actief met grootschalige netwerken op basis van deze technologieën in de regio. 3GPP Release 13 introduceerde LTE-M en NB-IOT. Wereldwijd zijn er nu 124 NB-IoT en 55 LTE-M netwerken. LTE-M groeit door de 2G uitfasering in Noord-Amerika, Europa en delen van Azië.

Waar staan NB-IOT en LTE-M?

3GPP Release 13 markeerde een nieuw tijdperk in mobiele communicatie door de introductie van de LTE-M en NB-IOT standaarden voor machine-type communicatie. Pre-commerciële proeven van LTE-M en NB-IOT netwerken begonnen in 2015, gevolgd door de eerste commerciële lanceringen in 2016. Aan het einde van 2022 waren wereldwijd in totaal 124 NB-IOT netwerken en 55 LTE-M netwerken gelanceerd. Er waren geen nieuwe lanceringen van NB-IOT of LTE-M netwerken gedurende het jaar. LTE-M verbindingen vertegenwoordigden ongeveer 4 procent van het totale aantal cellulaire IoT verbindingen, terwijl NB-IOT verbindingen goed waren voor ongeveer 18 procent. NB-IOT verbindingen zijn grotendeels geconcentreerd in China. De vraag naar LTE-M diensten wordt voornamelijk gedreven door de uitfasering van 2G-diensten in Noord-Amerika, Europa en delen van de Asia-Pacific regio.

Waar staan de LoRa netwerken?

LoRa heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk netwerkplatform voor IoT in West-Europa, ondersteund door mobiele operators, industriële spelers en toegewijde LoRaWAN netwerkexploitanten. Mobiele operators die LoRaWAN netwerken exploiteren, zijn onder andere Orange, KPN, Proximus, Swisscom, BT en Three Austria. KPN en Proximus voltooiden hun respectievelijke uitrol in Nederland en België/Luxemburg in 2016. Orange heeft een landelijk netwerk uitgerold in Frankrijk, dat 95 procent van de bevolking bestrijkt. Andere opmerkelijke spelers in de telecommunicatiesector die LoRaWAN netwerken exploiteren, zijn de broadcastnetwerkexploitanten Digita in Finland en Cibicom in Denemarken, en de Italiaanse breedbandprovider Unidata. Industriële spelers die grootschalige LoRaWAN netwerken hebben gebouwd, zijn onder andere de energiegroepen E.ON (Digimondo), de slimme meterfabrikant Minol-ZENNER Group, de Duitse distributiesysteemoperator Netze BW en een van de grootste regionale nutsbedrijven in Italië, A2A.

De in Zweden gevestigde LoRaWAN netwerkexploitant Netmore en haar netwerkbedrijf European Connectivity Networks, mede eigendom van Polar Structure, zijn in 2022 begonnen aan een uitgebreide uitbreiding in Europa. De bedrijven hebben snel hun activiteiten uitgebreid en zijn nu actief in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Zweden, Noorwegen en Ierland. Hun aanpak van coverage on demand voor netwerkuitbreiding opent mogelijkheden voor grootschalige nationale en internationale IoT projecten. Net zoals Netmore heeft ook de grote LoRaWAN neutral host operator Everynet de afgelopen tijd terrein gewonnen op de Europese markt. Het bedrijf sloot zich in december 2021 aan bij Cellnex om nieuwe netwerken uit te rollen in Italië, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Spanje heeft Everynet een partnerschap met American Tower en heeft een openbaar LoRaWAN netwerk uitgerold in grote stedelijke gebieden.

Waar staat The Things Network?

Europa is ook de thuisbasis van The Things Network, een bewonderenswaardige non-profitorganisatie die een LoRaWAN netwerk beheert dat steunt op gemeenschapsbetrokkenheid en bestaat uit een verzameling van meer dan 20.000 gateways. Wat dit netwerk echt bijzonder maakt, is dat het volledig eigendom is van, en wordt beheerd door, een gedreven gemeenschap van bijna 200.000 leden. Deze gemeenschap is toegewijd aan het ondersteunen en bevorderen van innovatie in IoT. De diensten van The Things Network zijn op maat gemaakt voor ontwikkelaars en zijn perfect geschikt voor het realiseren van prototypes en het uitwerken van proof of concepts. Maar daar stopt het niet. De initiatiefnemers van The Things Network, met inbegrip van The Things Industries, leggen zich ook toe op het bedienen van zakelijke klanten. Ze bieden niet alleen de LoRaWAN netwerkserver The Things Stack aan (dezelfde server die wordt gebruikt door The Things Network), maar ze staan ook klaar om professionele ondersteuning te bieden, zodat uw IoT projecten optimaal kunnen gedijen. Tegen het einde van 2022 waren er in Europa bijna 60 miljoen devices verbonden met LoRa netwerken, wat overeenkomt met een indrukwekkende 20% van de wereldwijde geïnstalleerde basis. En hier komt het interessante deel: het wordt geschat dat ongeveer twee derde van deze verbindingen tot stand zijn gebracht via private netwerken. Dit wijst erop dat het aantal LoRa devices dat is aangesloten op openbare netwerken, zoals die van The Things Network, rond de 20 miljoen bedroeg. Dat is een aanzienlijke prestatie die de waarde en impact van The Things Network in de IoT wereld onderstreept.

Marktpositie Thingsdata partners

In de voortdurend evoluerende wereld van IoT connectiviteit is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe de marktpositie van onze partners een fundamentele rol speelt bij het vormgeven van het huidige IoT landschap. Thingsdata heeft meerdere toonaangevende partners in heel Europa. We zullen ingaan op hoe deze samenwerkingen bijdragen aan het creëren van innovatieve en toekomstbestendige oplossingen voor onze klanten. We zullen dieper ingaan op hun prestaties, unieke kenmerken en hoe ze een belangrijke drijvende kracht zijn achter onze gezamenlijke inspanningen om te voldoen aan de groeiende eisen van de sector.

Positionering KPN IOT

KPN IOT is de toonaangevende telecom en IT dienstverlener in Nederland met jaarlijkse inkomsten van 5.3 miljoen 2022 en ongeveer 200 medewerkers. De operator was een van de eerste grote netwerkoperators in Europa die alle M2M/IoT activiteiten consolideerde in een enkele bedrijfseenheid om een pan-Europees waarde voorstel te ontwikkelen. KPN IOT behoort sinds 2012 tot de IoT World Alliance en werken nauw samen met Cisco voor IoT oplossingen. In 2016 lanceerden ze het eerste landelijke LoRa netwerk, gevolgd door de upgrade van hun 4G LTE netwerk naar LTE-M in 2017, met landelijke dekking in 2018.

Nu richten ze zich op het ontwikkelen van het IoT ecosysteem, vooral met LPWA en 5G technologieën. Ze bieden IoT oplossingen aan, waaronder KPN Things en de KPN Data Services Hub. In 2022 rapporteerden ze 10,1 miljoen verbonden IoT devices op hun netwerken, met smart metering als het belangrijkste toepassingsgebied. Andere marktsegmenten zijn productie, automotive, verbonden fietsen en transport en logistiek.

Positionering TELE2 IOT

TELE2 IOT, gevestigd in Zweden, is een belangrijke telecomoperator in de Scandinavische en Baltische landen met ongeveer 10 miljoen mobiele abonnees. De jaarlijkse omzet in 2022 bedroeg 63 miljoen en het personeelsbestand bestaat uit ongeveer 200 medewerkers. Tele2 heeft de afgelopen jaren zijn aanwezigheid verminderd om zich te concentreren op kernmarkten. Ongeveer 80 procent van de omzet wordt gegenereerd op de Zweedse markt. De positie en prioriteiten van TELE2 variëren over de geografische aanwezigheid. In de Baltische landen heeft TELE2 de positie van de toonaangevende mobiele operator in Litouwen en is het een uitdager in Estland en Letland.

Tele2 IoT concentreert zich op beheerde connectiviteit en toegevoegde waarde diensten. Sinds 2020 opereert het als een geïntegreerde eenheid binnen het B2B segment van TELE2, met een toegewijd IoT netwerkbeheer centrum en eigen productontwikkeling, marketing en verkoopfuncties. Ze bieden internationale M2M/IoT oplossingen in Europa en wereldwijd met behulp van netwerken van Tele2 en internationale partners.

TELE2 IoT biedt een self serviceportal voor zakelijke IoT, aangedreven door Cisco IoT Control Center, ondersteunt 5G en LTE-M connectiviteit, en heeft diensten zoals Private Interconnect en Cloud Interconnect. Ze breiden hun internationale aanwezigheid uit en richten zich op zakelijke en MKB markten.

Positionering 1NCE

1NCE is een vooraanstaande internationale leverancier van IoT connectiviteit, opgericht in Duitsland in 2017. Het bedrijf staat bekend om zijn innovatieve levenslange flatrate aanbod, waarbij klanten eenmalig 10 euro betalen voor 10 jaar toegang tot 500 MB data en 250 SMS berichten. Het hoofdkantoor van 1NCE bevindt zich in Keulen, en ze hebben kantoren over de hele wereld, waaronder Singapore, Tokio en Miami. Ze hebben substantiële financiering aangetrokken, waaronder een financieringsronde van 50 miljoen dollar in 2021, geleid door Deutsche Telekom en de SoftBank Group.

Wat 1NCE onderscheidt, is hun focus op langdurige IoT oplossingen en hun uniforme flatrate prijsmodel. Ze bieden connectiviteit in meer dan 153 landen, inclusief 2G/3G/4G-netwerken en ondersteuning voor LTE-M en NB-IOT in verschillende landen. Daarnaast exploiteert 1NCE een gevirtualiseerd mobiel kernnetwerk en heeft het strategische partnerschappen met toonaangevende telecombedrijven zoals Deutsche Telekom en SoftBank.

Met ongeveer 15 miljoen beheerde IoT verbindingen bedient 1NCE meer dan 10,000 bedrijven in diverse sectoren over de hele wereld. Hun levenslange flatrate aanbod heeft veel aantrekkingskracht, vooral voor toepassingen zoals voertuigtelematica, slimme metering en asset tracking. Het bedrijf heeft zijn aanbod beschikbaar gesteld via verschillende kanalen, waaronder een webshop en samenwerkingen met partners zoals T-Mobile Nederland en SoftBank, waardoor ze een breed scala aan klanten bedienen.

Conclusie

Europa is een belangrijke en geavanceerde markt voor IoT communicatie, met West-Europa als de meest ontwikkelde regio. In deze regio bevinden zich 20 tot 60 miljoen verbonden devices in elk van de grootste landen. Centraal- en Oost-Europa lopen iets achter qua adoptie en hebben minder internationale IoT oplossingen in vergelijking met West-Europa. Eind 2022 hadden mobiele operators in Europa 311,3 miljoen mobiele IoT-verbindingen.

De Europese cellulaire IoT markt heeft twee grote segmenten: het internationale segment, gericht op multinationals, en het nationale segment, bestaande uit lokale dienstverleners, nutsbedrijven en overheden. Grote spelers richten zich doorgaans op beide segmenten, terwijl kleinere spelers zich vaak concentreren op het nationale segment.

LPWA netwerken zijn belangrijk in Europa voor IoT connectiviteit. Mobiele operators en industriële spelers, zoals Orange, KPN, en E.ON, hebben LoRaWAN netwerken uitgerold in verschillende landen. Netmore en Everynet breiden zich snel uit in meerdere Europese landen, terwijl The Things Network een community based LoRaWAN netwerk beheert. Tegen eind 2022 waren bijna 60 miljoen devices verbonden met LoRa netwerken in Europa.

Voor meer informatie over de rol van KPN IOT en TELE2 IOT binnen het Thingsdata portfolio, kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.