De overgang van 4G naar 5G

Bij het selecteren van connectiviteit voor IoT-implementaties is het van belang voor organisaties om te weten hoe lang 4G beschikbaar zal zijn en of 5G straks 4G overbodig maakt. De komst van 5G (de volgende generatie cellulaire technologie) betekent dat niet alleen meer IoT devices zullen worden verbonden met het internet of things, maar ook dat de IoT devices beter zullen worden verbonden. Hogere datatransmissiesnelheden, lagere latency en minder stroomverbruik zal leiden tot efficiëntere en winstgevendere oplossingen dan momenteel mogelijk is.

Hoe lang is 4G LTE beschikbaar?

Gezien de voordelen lijkt het net alsof elk nieuw IoT project gebaseerd moet zijn op 5G. Hoewel het correct is dat sommige 5G IoT use cases alleen mogelijk zijn met 5G, kunnen vele andere net zo goed en tegen aanzienlijk lagere kosten worden uitgevoerd op basis van 4G. Kiezen tussen 4G en 5G betekent zowel de technische als de zakelijke aspecten van elk nieuw IoT project onderzoeken en de kosten en baten op lange termijn van beide varianten analyseren.

Het antwoord is dat er een lange periode aankomt waarbij 4G en 5G naast elkaar zullen bestaan. 4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst. Laten we het hebben over de voordelen van 5G en andere belangrijke overwegingen bij het plannen van uw 5G reis.

Wat is de levensduur van een G?

Wat is de levensduur van een netwerkgeneratie? In grote lijnen komt er elke 10 jaar een nieuwe generatie (“G”) cellulaire technologie langs. Historisch hebben de laatste twee cellulaire technologieën een levensduur van meer dan tien jaar, van release tot sunset:

  • 2G: 1990-2020, 30 jaar +
  • 3G: 2000-2020, 20 jaar +
  • 4G: 2008+

Waarom moeten de oudere technologieën zoals 2G en 3G verdwijnen? De reden hiervoor is dat de hoeveelheid beschikbaar netwerkspectrum beperkt is. Hetzelfde spectrum dat is gebruikt voor 2G en 3G, kan nu worden hergebruikt voor 4G om meer data met hogere snelheden te leveren. Onze huidige generatie mobiele technologie 4G, werd in 2008 geïntroduceerd door het 3rd Generation Partnership Project (3GPP), een organisatie die standaarden ontwikkelt voor mobiele communicatie. De 3GPP geeft standaard releases uit met verbeteringen om de twee jaar en begeleidt de evolutie van de 4G-standaard.

4G LTE (Long Term Evolution) is een technologie die zich ruimschoots heeft bewezen in zowel consumenten- als commerciële toepassingen. Het is bijvoorbeeld geschikt voor LTE-M- en NB-IOT devices met een laag vermogen die doorgaans slechts enkele KB’s aan data verzenden, evenals devices (routers) die in staat zijn tot supersnelle GB’s data overdracht. Vanwege de brede acceptatie is 4G ook zeer betaalbaar, vooral in vergelijking met de kosten van de nieuwste, hoogwaardige 5G technologie.

De overgang van 4G naar 5G

Met de exponentiële groei van IoT devices en het eerder genoemde beperkte netwerkspectrum, wordt de levensduur van cellulaire technologie steeds korter. 2G en 3G zullen worden uitgefaseerd om plaats te maken voor de meer spectrum-efficiënte 4G en opkomende 5G technologieën. 4G zal naar verwachting nog minstens tien jaar meegaan, en mogelijk langer met behulp van Dynamic Spectrum Sharing (DSS), dat het beschikbare netwerkspectrum deelt tussen 4G en 5G devices. DSS biedt verbeterde dekking voor 5G devices en een langere levensduur voor 4G devices. De eerste aankondigingen van een ; sunset’ met 4G wordt pas na 2030 verwacht, wat betekent dat organisaties nu en in de nabije toekomst veilig kunnen investeren in 4G gebaseerde IoT oplossingen.

Om 5G technologie vroeg beschikbaar te maken en een naadloze gebruikerservaring te bieden, maken devices altijd eerst verbinding met het 4G netwerk om alvorens te verbinden met een beschikbaar 5G-netwerk. De komende jaren zal de netwerkinfrastructuur evolueren om 5G only mogelijk te maken, dit zorgt o.a. voor een lagere latency.

In plaats van te wachten op de volledige uitrol van 5G, kunnen organisaties nu al beginnen met bouwen aan de toekomst met 4G technologie en hun applicaties en bedrijfsmodellen valideren. Ze kunnen vervolgens verfijnen en uitbreiden wanneer 5G op grotere schaal beschikbaar en kosten effectiever wordt. Bij laag dataverbruik, met LTE-M en NB-IOT, en in het middensegment met transmissiesnelheden onder 1 Gbps, is 4G duidelijk de winnaar in termen van kosten, dekking en beschikbaarheid. Als we kijken naar hoog dataverbruik met transmissiesnelheden van meer dan 1 Gbps, wordt 5G misschien aantrekkelijker, maar tegen extra kosten.

We zijn op het punt dat de 5G technologie pas net beschikbaar begint te worden. Gezien de complexiteit is het belangrijk om te werken met een deskundige aanbieder van connectiviteit oplossingen. Een goede partner kunt u begeleiden bij het kiezen van de juiste technologie voor uw toepassing en ervoor zorgen dat u investeert in de technologie die uw zakelijke lange termijn doelen ondersteunt.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.