Telenet lanceert 5G in België

Telenet lanceert 5G in België

De Belgische operator Telenet (BASE) lanceert vanaf 6 december stapsgewijs zijn mobiele 5G netwerk. De eerste 5G zones bevinden zich rond Leuven, Antwerpen en de kust. Het 5G-netwerk zal de komende jaren geleidelijk verder uitgebouwd worden en tegen 2025 zou het hele mobiele netwerk uitgebreid moeten zijn.

Mobiele snelheden evenaren vaste netwerk

Nu steeds meer devices er klaar voor zijn, wordt het 5G netwerk op steeds meer locaties uitgerold.  De snelheden van 5G kunnen variëren van 150 megabyte tot 1 Gigabyte per seconde. De mobiele snelheden evenaren zo die van het vaste netwerk. Niet alleen de hogere snelheden maar ook de stabiliteit van 5G zal voor veel voordelen gaan zorgen.

Geleidelijke uitrol met versnelling in 2022

Om 5G te lanceren zijn er verschillende voorbereidingen nodig.  Deze nieuwe technologie vereist nieuwe hardware en software in het besturingssysteem van het mobiele netwerk, aangezien 5G volledig anders werkt dan 3G en 4G. Ook de antennes op de zendmasten moeten vernieuwd worden,  Telenet werkt hiervoor samen met het respectievelijke Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. Deze ombouw van het netwerk vraagt significante investeringen, waardoor er een gefaseerde uitrol is.

In december zal de 5 dekking zich nog beperken tot enkele zones rond Antwerpen, Leuven en de kust. In de loop van 2022 zal dit aanzienlijk uitgebreid worden naar andere grote Belgische steden. Tegen 2025 moet het hele mobiele netwerk van Telenet uitgerust zijn met 5G.

Voorlopige spectrumlicentie

Voor deze beginnende uitrol gebruikt Telenet de voorlopige spectrumlicentie die het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) in de zomer van 2020 toe heeft gekend. Het BIPT is verantwoordelijk voor de regelgeving en de controle op de Belgische operators. Het gaat om spectrum dat tussen 3,6 GHz en 3,8 GHz ligt. Deze hoge frequentie heeft een korter bereik en is vooral geschikt om de capaciteit van specifieke plaatsen te verhogen. Dit betekent dus ook dat de 5G dekking vaak nog beperkt zal zijn tot kleinere gebieden rond de zendmasten.

Voor de volledige uitrol van 5G moet er nog gewacht worden op de licentieveiling door de overheid. De veiling staat gepland voor het tweede kwartaal van 2022. Om toch ook nu al sneller meer dekking te realiseren, zal Telenet in afwachting van de veiling, op bepaalde locaties ook het 4G spectrum hergebruiken voor 5G.

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden van 5G zijn neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.