No permanent roaming

Permanent roaming

Permanent roaming wordt een steeds belangrijker onderwerp bij veel organisaties die te maken hebben met global IoT deployments op basis van beveiligde roaming IoT simkaarten. Dit merken wij met name aan het aantal vragen die in het afgelopen kwartaal rondom permanent roaming zijn binnen gekomen. Het speelt in verschillende landen een rol, bijvoorbeeld in Brazilië en Turkije. Het eerste land dat actief acteert tegen permanent roaming en daadwerkelijk simkaarten blokkeert is Turkije.

De regelgeving in een land kan namelijk zowel devices en simkaarten verbieden om permanent te roamen die in een ander land zijn geregistreerd. Soms zijn de regels expliciet tegen permanent roaming en in andere gevallen zijn de regels gebaseerd op lokale registratievereisten of fiscale verplichtingen. De regelgevers zijn vaak gemotiveerd om de lokale markt te beschermen. Het verbod op permanent roaming wordt niet alleen vanuit overheden bepaald maar ook operators zijn hier mee bezig. In Turkije is het verbod een regelgeving vanuit de overheid en bijvoorbeeld in de VS en Canada zijn het operators zelf die hun roaming partners verbieden devices permanent op hun netwerken te laten roamen.

Permanent roaming in Turkije

Zoals eerder aangegeven is Turkije echt het eerste land dat actief aan de slag gaat met zwaardere maatregelen rondom permanent roaming. Wanneer een roaming IoT simkaart in Turkije voor meer dan 90 dagen in een tijdvak van vier maanden gebruik maakt van het mobiele netwerk, wordt de simkaart geweerd van het netwerk. Dit betekend dat de desbetreffende roaming IoT simkaart niet meer gebruikt kan worden in Turkije. Ook wordt het IMEI nummer van het desbetreffende device op een zwarte lijst gezet. Een nieuwe simkaart in het device plaatsen zal het probleem helaas niet oplossen.

Remote SIM Provisioning is een oplossing

De restricties op permanent roaming zijn te vermijden met Remote Sim Provisioning (RSP). Een op RSP gebaseerde IoT implementatie heeft de mogelijkheid om verschillende virtuele operator profielen toe te wijzen aan de simkaarten in het veld. Elk beschikbare virtuele operator profiel kan worden gekoppeld. Bij het gebruik van deze simkaarten kunnen naast het default operator profiel andere virtuele operator profielen aan- & uitgeschakeld worden. De RSP technologie elimineert hiermee het installatiewerk dat nodig is om een simkaart fysiek te verwisselen. RSP is de technologie die bij een eSIM (eUICC) en Multi IMSI gebruikt wordt om van operator profielen te wisselen.

Voor devices die worden ingezet in markten buiten de EU, waar echt een lokale operator nodig is, kan een virtueel operator profiel op afstand worden gewijzigd naar een lokale operator. Als richtlijnen over restricties tegen permanente roaming van kracht worden in landen waar al een IoT implementatie bestaat, wordt de noodzaak groter om over te stappen naar een lokale operator.

Loopt uw organisatie tegen problemen aan vanwege de restricties rondom permanent roaming zoals de recente restricties in Turkije dan biedt Thingsdata hulp.

Voor meer informatie over permanent roaming kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.