Inmarsat raakt 5G frequenties kwijt

Inmarsat_raakt_5G_frequentie_kwijt

Het snellere 5G internet moet nog even op zich laten wachten. Inmarsat zorgt namelijk voor vertragingen in de ontwikkeling hiervan. De radiofrequenties die bestemd zijn voor de 3,5 GHz-band zijn nog steeds in handen van Inmarsat.

Op 1 februari 2024 zal Inmarsat deze kwijtraken, geeft minister Adriaansens van Economische Zaken aan. Hiervoor wordt het Nationaal Frequentieplan gewijzigd. Er is namelijk na lange tijd een patstelling ontstaan tussen Inmarsat en het Ministerie van Economische Zaken.

De veiling van nieuwe radiofrequenties werd alsmaar uitgesteld omdat Inmarsat deze gebruikt. Inmarsat gebruikt de frequentie om noodoproepen te ontvangen van zee. Deze communicatie gaat echter via dezelfde frequenties die bedoeld zijn voor mobiele netwerken.

Verhuizen naar Griekenland

Inmarsat had eerder een kort geding aangespannen tegen het Ministerie van Economische Zaken. Dit resulteerde in een advies om te verhuizen naar Griekenland plus een vergoeding. De bijhorende vergunning van de Griekse telecomautoriteiten loopt echter tot 2027, Inmarsat wil dat deze verlengd wordt tot eind 2032. Volgens Adriaansens vraagt Inmarsat om garanties die nergens in Europa mogelijk zijn. De verhuizing naar Griekenland is echter bijna klaar, de laatste testen worden nu in Griekenland afgerond.

Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe vergunningen voor het 5G netwerk worden geveild. Naar verluid moet de veiling minimaal 176 miljoen euro opleveren.

Meer informatie

Voor meer informatie over 5G, kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.