Verlaging van de kosten bij opschalen IOT

Verlaging van de kosten bij opschalen IOT

Veel IoT trajecten mislukken door onvoorspelbare kosten. Een van de elementen die vaak het zwaarste weegt is de hoeveelheid data die wordt verzonden. Deze kosten kunnen worden beperkt door een efficiëntie manier van dataoverdracht.

IOT trajecten

Bij de implementatie van grootschalige IoT trajecten, kunnen de vele factoren in de context ervoor zorgen dat er een probleem ontstaat bij het opschalen. Als er in het beginstadium geen controle is op de kosten voor de dataoverdracht of onbetrouwbare data kan dat leiden tot hoge onvoorziene kosten. Hiernaast zijn er verschillende manieren om data te verzamelen van ‘devices’ en updates te pushen naar dezelfde ‘devices’. Elke methode brengt verschillende uitdagingen en een andere kostenstructuur met zich mee.

Met duizenden ‘devices’ en miljoenen berichten kunnen de kosten per ‘device’ of per data eenheid oplopen. Alleen dataoverdracht laten plaatsvinden wanneer het echt nodig is moet het uitgangspunt zijn. Een oplossing is om data te verwerken aan het rand van het netwerk en alleen de data te verzenden wanneer noodzakelijk. Andere invalshoek is om te kiezen voor een berichtenstandaard die te allen tijde kleine data eenheden opbouwt en verstuurd.

Één van deze berichtenstandaarden is overigens MQTT. Het is een M2M berichtenstandaard dat ideaal is voor grootschalige netwerken, vanwege zeer kleine data eenheden. MQTT werkt op basis van publiceren en abonneren en het beschikt daarnaast over QoS, waarbij er prioriteit wordt gegeven aan belangrijke dataoverdracht. Bij varianten van MQTT kunnen extra efficiënte slagen gemaakt worden, zoals door een verkorte onderwerp ID en het inlaten van deze onderwerp ID in ‘device’ en de gateway waar de data wordt ontsloten. Zodat er geen onnodige controles moeten worden uitgevoerd, die extra data genereren.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.