Wat maakt IoT netwerken anders dan normale netwerken?

iot netwerk

Om de vraag te beantwoorden wat een IoT netwerk anders maakt dan een normaal netwerk, moeten we beginnen te definiëren wat Internet of Things uniek maakt.

Wat is het Internet of Things?

Het IoT is een verzameling devices die verbinding kunnen maken via internet, de cloud en andere devices om verzamelde gegevens te delen en te analyseren. Het doel is om mensen en organisaties te helpen een beter begrip te krijgen van waar systemen en processen kunnen worden verbeterd. Voordelen zijn: verhoogde efficiëntie, financiële besparingen of naleving van de milieuwetgeving. Ondertussen zijn er al miljarden devices verbonden met het Internet of Things.

Het eerste dat IoT hardware onderscheidt van typische netwerkapparaten (zoals telefoons, tablets en computers) is dat ze zijn geëvolueerd uit tools die voorheen niet zouden zijn ontworpen of niet in staat zouden zijn om te communiceren. Ze zijn gemaakt met een specifiek doel in gedachten, waardoor ze dit doel zo efficiënt mogelijk uitwerken. De IoT hardware maakt gebruik van connectiviteit netwerken om met de cloud te communiceren.

Wat maakt de netwerken anders?

  • Schaal: IoT netwerken hebben de potentie om veel meer devices te ondersteunen dan traditionele netwerken. Terwijl traditionele netwerken doorgaans gericht zijn op het verbinden van computers, servers en smartphones, kunnen IoT netwerken miljarden devices verbinden, variërend van slimme thermostaten en beveiligingscamera’s tot industriële sensoren en zelfrijdende auto’s.
  • Device diversiteit: Traditionele netwerken zijn meestal ontworpen om specifieke soorten devices te ondersteunen met gestandaardiseerde protocollen. In IoT netwerken kunnen devices echter sterk variëren in termen van hun mogelijkheden, communicatieprotocollen en energie efficiëntie. IoT netwerken moeten flexibel zijn om verschillende soorten devices te ondersteunen en te integreren.
  • Communicatieprotocollen: IoT netwerken maken gebruik van verschillende communicatieprotocollen om devices met elkaar en met het internet te laten communiceren. Traditionele netwerken maken vaak gebruik van TCP/IP protocollen, terwijl IoT netwerken gebruik kunnen maken van verschillende protocollen, zoals MQTT, CoAP, Modbus, M-Bus en BACNET, afhankelijk van de specifieke behoeften van het IoT toepassingsgebied.
  • Energie efficiëntie: Veel IoT devices werken op batterijen of hebben beperkte energiebronnen. Daarom moeten IoT netwerken energie efficiënt zijn om de levensduur van de batterij te verlengen en ervoor te zorgen dat devices langdurig kunnen functioneren zonder frequente oplading of batterijvervanging. Voorbeelden van energie efficiënte netwerken zijn NB-IOT en LTE M.
  • Datastromen en analytics: IoT netwerken genereren enorme hoeveelheden gegevens van verschillende bronnen. Deze gegevens kunnen gestructureerd of ongestructureerd zijn en kunnen variëren in frequentie en volume. Het beheer en de analyse van deze gegevens vormen een belangrijke uitdaging in IoT netwerken, waarbij geavanceerde analysetechnieken worden gebruikt om waardevolle inzichten te verkrijgen en besluitvorming te ondersteunen.
  • Beveiliging en privacy: IoT netwerken brengen nieuwe beveiligings- en privacy-uitdagingen met zich mee. Met een groot aantal aangesloten devices en gegevensstromen is het belangrijk om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren om devices, gegevens en communicatie te beschermen tegen kwaadwillende aanvallen en ongeoorloofde toegang.

Voor meer informatie over Internet of Things netwerken, kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.