Tips & tricks rondom configuratie IoT hardware zoals routers en gateways?

Tips & tricks IOT hardware

Wanneer u hardware in gebruikt neemt is het altijd handig om even stil te staan bij de betrouwbaarheid van de hardware. Niet alleen de betrouwbaarheid van de door de leverancier aangeleverde dienst, maar ook of u erop kan vertrouwen dat de hardware over alle noodzakelijke beveiligingen en functies beschikt. Laten we een kijkje nemen naar enkele van de essentiële functies die de betrouwbaarheid verhogen van IoT hardware zoals routers en gateways.

Herstart en/of reboot

Een populaire manier om problemen waar uw device tegen aan loopt op te lossen is het device opnieuw op te starten. Echter ben je niet altijd bij het device om een reset door te voeren. Het regelmatig opnieuw opstarten van het device is een manier om ‘kleine’ problemen die kunnen verschijnen te voorkomen. Een auto reboot functie doet precies hetzelfde, een ping reboot voert een periodieke herstart van het device uit of herstelt de verbinding met het internet. De auto reboot zorgt voor zo min mogelijk uitvaltijd van het systeem en vermindering van onderhoud.

Watchdog

Een andere geweldige tool die de betrouwbaarheid van oplossingen verhoogt, is the watchdog. Het kan een elektronisch onderdeel zijn of een softwaretimer die toezicht houdt op het werk van software en hardware. Als er een fout optreedt en de watchdog timer de lopende bewaking niet opnieuw start, kan de watchdog veel corrigerende acties uitvoeren. Dit mechanisme automatiseert verder probleemoplossende stappen en vermindert de behoefte aan menselijke interactie met de hardware. Controleer dus of het apparaat al een watchdog heeft geïnstalleerd of compatibel is met een dergelijk failsafe mechanisme.

Failover

Failover is een belangrijke functie die kan zorgen voor ononderbroken connectiviteit. Als uw primaire verbinding uitvalt, schakelt het apparaat automatisch over naar een andere beschikbare optie. Op deze manier heeft uw oplossing een ononderbroken verbinding en stabiele snelheid. U kunt de failover ook zo instellen dat de wijziging plaatsvindt wanneer de verbinding begint te vertragen.

Beschikbare informatie

U moet gemakkelijk toegang hebben tot alle beschikbare informatie die te vinden is over uw hardware. Natuurlijk kun je de meeste vragen online vinden op gebruikersforums. De leverancier moet installatiehandleidingen, configuratievoorbeelden en gebruiksscenario’s aanbieden. Kijk ook naar de compatibiliteitsinformatie, omdat bij veel assemblagelijnen oudere componenten in de algehele oplossing kunnen worden geïntegreerd.

Security

Het is cruciaal dat u ervoor zorgt dat alle onderdelen van uw slimme oplossing beveiligd zijn. Als een enkeling met slechte intenties een gateway of een router binnendringt, kan dat een kettingreactie veroorzaken en kan het hele systeem gesaboteerd worden. Opties als een firewall, VPN en verschillende certificaten zijn cruciale componenten in elke IoT oplossing. Natuurlijk zijn er maatregelen die alleen jij kunt nemen, maar een basisniveau van beveiliging moet geregeld zijn.

Ten eerste is een veilig wachtwoord erg belangrijk, dit ligt natuurlijk wel voor de hand. Veel inbreuken gebeuren doordat er nog steeds simpele en standaard wachtwoorden worden gebruikt. Ook wordt hetzelfde wachtwoord vaak nog voor meerdere toepassingen gebruikt. Thingsdata raadt aan om gebruik te maken van een online password generator en om nooit hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Ook is het verstandig om eens in de zoveel tijd een nieuw wachtwoord te kiezen.

Twee van de meest prominente beveiligingsfuncties zijn een firewall en een VPN. Een Virtual Private Network zorgt voor veilige toegang tussen externe netwerken, versleutelt gegevens en zorgt voor anonimiteit tijdens gebruik van het internet. Het heeft ook veel beveiligingsprotocollen die de beveiliging van uw netwerk verder verhogen. Een firewall heeft een reeks aanpasbare regels die aangeven wie toegang heeft tot uw netwerk en apparaten. U kunt instellen wie toegang heeft tot de gegevens binnen uw netwerk en wie wordt afgewezen. Een firewall dient als barrière tussen beveiligde en onbeveiligde netwerken.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.