Routers, gateways en modems wat is het verschil?

verschil modem en router

Als je het over netwerken hebt, hoor je vaak veel verschillende termen: routers, gateways, modems. Het wordt nog verwarrender wanneer deze termen in zeer vergelijkbare onderwerpen worden gebruikt. Dit artikel is bedoeld om de functionaliteit te bespreken en de belangrijkste verschillen tussen routers, gateways en modems toe te lichten.

Modems

Laten we beginnen met modems. Een modem is een van de oudste termen die wordt gebruikt als het over netwerken gaat. Een modem is een stuk hardware dat uitsluitend is gebouwd om één taak en slechts één taak uit te voeren: verkeer van A naar B te sturen zonder iets met de gegevens te doen. Historisch gezien worden modems beschouwd als primitieve apparaten die niet programmeerbaar zijn, dus gegevensbeveiliging en routeringsmogelijkheden zijn niet aanwezig in deze devices. De meeste modems maken geen verbinding met het internet zonder hulp van de software van het device waarmee het is verbonden.

Routers

Zoals we hebben vastgesteld, zijn modems een van de eenvoudigste netwerkapparaten. Laten wij verder gaan met routers, de meest geavanceerde devices op het gebied van netwerken. Routers worden, net als modems, gebruikt om een ​​internetverbinding op te zetten en te beheren. Elke router heeft een modem ingebouwd. Op dit punt eindigen de overeenkomsten echter, wanneer de router wordt gebruikt, is het niet meer nodig om een ​​ander device te gebruiken om deze te bedienen. Routers kunnen autonoom een ​​internetverbinding opzetten. Bovendien kunnen routers via meerdere interfaces een internetverbinding bieden aan meerdere achterliggende devices. Ze beschikken over datarouteringsmogelijkheden waardoor internettoegang tot meerdere devices tegelijkertijd kan worden aangeboden. Het vermogen om meerdere interfaces en verschillende aangesloten devices te verwerken, maakt routers zeer veelzijdig en toepasbaar op veel gebruiksscenario’s. Een ander enorm verschil tussen modems en routers is de softwarefunctionaliteit. Routers zijn meestal uitgerust met geavanceerde gegevensbeveiliging zoals firewalls en meerdere datatunneling services. Deze functies bieden uitgebreide gegevensbeveiliging en een lager risico op cyberaanvallen. Al met al kunnen routers het best worden gedefinieerd als netwerk devices die een veilige internetverbinding bieden aan meerdere devices tegelijk.

Gateways

Laten we tot slot eens kijken naar gateways. Gateway is een term die veel wordt gebruikt en vaak wordt misbruikt als het over netwerken gaat. De term gateway wordt vaak verward met de term router en daar is een uitstekende reden voor, ze lijken namelijk erg op elkaar. Als je kijkt naar de functionaliteit van de meeste gateways en routers, zul je veel overeenkomsten vinden. Zowel routers als gateways werken autonoom, beide zijn meestal uitgerust met uitgebreide beveiligingsfunctionaliteit zoals firewall en datatunneling mogelijkheden.

Dus hoe zijn ze anders? Het belangrijkste verschil tussen routers en gateways is het aantal interfaces dat kan worden ondersteunt. Terwijl routers zijn ontworpen om meerdere interfaces te beheren, zijn gateways meestal ontworpen om slechts één interface te hebben. Er kan dus worden gezegd dat routers bedoeld zijn om meerdere devices met het internet te verbinden en dat gateways bedoeld zijn om slechts één device te verbinden.

Hopelijk stelt dit korte artikel u in staat om de verschillende soorten hardware van elkaar te onderscheiden, voor meer informatie over routers, gateways of modems kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.