Wat is het verschil tussen een standaard sim en een IOT sim?

Verschil tussen een standaard sim en een IoT sim

Ondanks dat ze er aan de buitenkant identiek uitzien, verschillen de kenmerken en functionaliteiten tussen standaard simkaarten enorm in vergelijking met die van IoT simkaarten. De inzet van een IoT simkaart kan uw organisatie veel tijd en geld besparen.

Het belangrijkste verschil zijn de functionaliteiten en beheersbaarheid: een standaard simkaart biedt enkel en alleen internet toegang en bevat niet de extra functionaliteiten die worden aangeboden door IoT connectiviteitsproviders. Deze slimme extra functies maken het juist eenvoudiger en voordeliger.

Standaard simkaart

Standaard simkaarten hebben contractvoorwaarden die zijn gebonden aan één lokaal netwerk, met verschillende voorwaarden en tarieven voor buitenlandse netwerken. Dit heeft als gevolg:

  • Lastige inkoop en beheer van verschillende connectiviteitsproviders per land, met hun respectievelijke contracten en facturen;
  • Complexe voorraadlogistiek om ervoor te zorgen dat apparaten met de juiste simkaart naar de juiste bestemming worden verzonden;
  • Hoge roaming kosten die van toepassing zijn wanneer apparaten in verschillende landen worden ingezet;
  • Strenge voorwaarden vooraf bepaald door netwerkoperatoren (denk aan: langdurige contractperioden, vantevoren afgesteld verbruik, vastliggende prijzen en pakketten). Het wijzigen van de contractvoorwaarden, kan moeilijk of zelfs onmogelijk zijn.

IOT simkaart

Dit is het moment waarop IoT simkaarten in beeld komen met maximale flexibiliteit. In tegenstelling tot standaard simkaarten, zijn IoT simkaarten het tegenovergestelde en bieden ze de volgende mogelijkheden:

  • Contractvoorwaarden die aan uw specifieke zakelijke behoeften voldoen (zoals specifieke datavolumes);
  • Flexibiliteit om een simkaart te pauzeren, te hervatten of zelfs stop te zetten. Evenals de mogelijkheid om de voorwaarden die eraan verbonden zijn te wijzigen;
  • Beschikbaarheid van pay as you go tarieven voor extra prijsflexibiliteit;
  • Een enkele simkaart geeft toegang tot meerdere lokale netwerken. Dit geeft een betere dekking binnen het land, aangezien de simkaart tussen netwerken kan schakelen, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het sterkst beschikbare netwerk.

Monitoring en beheer is in veel situaties cruciaal. Misschien wilt u een limiet voor dataverbruik specificeren om het risico te vermijden als een ‘device’ zich niet goed gedraagt met buitensporig dataverbruik en dus onvoorziene kosten in rekening brengt. Of misschien worden sommige van uw ‘devices’ alleen actief gebruikt tijdens bepaalde periodes van het jaar en wilt u de mogelijkheid hebben om simkaarten tijdelijk uit te schakelen om veiligheidsredenen en de kosten te drukken.

Een sim management systeem voor monitoring en beheer is alleen beschikbaar bij een IoT connectiviteit provider. Bij het gebruik van standaard simkaarten worden dergelijke functionaliteiten doorgaans weggelaten, aangezien de bijbehorende providers geen beheerplatform hoeven te bieden aan de gemiddelde gebruikersgroep. Bijkomend voordeel van een geavanceerd sim management systeem is het kunnen inzetten van een API koppeling in combinatie met uw bedrijfsspecifieke applicatie.

Om zo efficiënt en schaalbaar mogelijk te zijn op het gebied van mobiel internet toegang. Is het belangrijk om de voordelen te weten van IoT simkaarten inclusief een sim management systeem. De extra functionaliteiten en maximale flexibiliteit die ze bieden, stellen u in staat om het beheer van ‘devices’ te vereenvoudigen en de kosten te verlagen.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen via het telefoonnummer 085-0443500 of per mail naar info@thingsdata.com.