5G simkaarten

5G is de 5e generatie mobiel internet. En de opvolger van 4G. Eén van de grootste verbeteringen is de lage latency. Met 5G kunnen we straks met meer devices tegelijk nóg sneller downloaden en streamen. Zelfs op drukke plekken, zoals in stadions of op festivals. Maar 5G gaat verder, zo wordt 5G ook belangrijk in de verticals veiligheid, zorg en landbouw waar een snelle reactietijd van groot belang is. Let op: de 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt is pas in 2022 beschikbaar.

Voordelen van 5G via Thingsdata

Databundel (pooled) en pay as you go

Meest afgenomen: databundel 5, 10, 100, 500, 1000 GB

Geen activatiekosten, looptijd en afnameverplichting

Netwerkspectrum 5G

Optioneel: vaste IP-adressen

Geen uiterste activeringsperiode

Lage tarieven

Geen minimale periode actief op het netwerk

Maatwerktarief voor 100+ 5G abonnementen

Haal het beste uit de markt met Thingsdata!

Wij staan klaar om u advies te geven over elk IoT abonnement!

Ontvang de meest geschikte 5G simkaarten

Test simkaarten

Bouwblok icon

1-5 simkaarten

Ontvang de meest geschikte test simkaarten van één van onze leveranciers.

Bouwblok icon

Aan de slag

Real-time aan de slag! Test samen met Thingsdata de oplossing.

Bouwblok icon

Datavolume

De geschikte hoeveelheid data per simkaart per maand (testduur: 1 maand)

Bouwblok icon

Management Platform

Toegang tot een management platform. Monitor en Beheer al uw simkaarten in één platform.

Bouwblok icon

SMS

Mogelijkheid om SMS berichten te ontvangen/versturen binnen de test

Bouwblok icon

Support Team

Ons support team staat altijd voor u klaar. Ontvang hulp op maat!

Veelgestelde vragen over 5G

5G

5G is de 5e generatie mobiel internet. En de opvolger van 4G. Eén van de grootste verbeteringen is de lage latency. Met 5G kunnen we straks met meer devices tegelijk nóg sneller downloaden en streamen. Zelfs op drukke plekken, zoals in stadions of op festivals. Maar 5G gaat verder, zo wordt 5G ook belangrijk in de verticals veiligheid, zorg, landbouw en alle andere sectoren waar een snelle reactietijd van het netwerk en installaties, apparatuur en sensoren van groot belang is. Let op: de 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt is pas in 2022 beschikbaar voor Nederlandse telecomaanbieders. Vanaf dan kan ook de hoge internetsnelheid van 5G een rol gaan spelen binnen het IoT landschap.

5G veiling en uitrol van de frequentiebanden

5G kan technisch gezien binnen bestaande frequentiebanden (bijvoorbeeld in combinatie met 4G) worden gebruikt. Sommige providers bieden 5G aan over de 1800 MHz-frequentie waarop ze 4G aanbieden. Technisch gezien heeft een 5G device daarmee toegang tot 5G, al ligt de snelheid niet veel hoger dan 4G. De Europese Unie heeft 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz aangewezen voor de uitrol van 5G binnen Europa. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft op 29 juni 2020 de veiling voor de 700 MHz-frequentie geopend. In 2022 wordt de 3,5 Gigahertz-frequentie geveild. Daarna volgt nog de 26 GHz-frequentie. Het verschil tussen deze frequenties zit hem vooral in het bereik en de bandbreedte. Bij de ontwikkeling van IoT-toepassingen is het dus verstandig om rekening te houden met de frequenties.

5G beveiliging

Er zijn meer en verbeterde beveiligingsstandaarden in 5G, met meer beveiligingscontroles. 5G maakt betere en snellere tools mogelijk voor authenticatie en encryptie van verkeer en verbonden devices. Hogere snelheden maken het mogelijk om veel sneller dan nu nieuwe software en beveiligingsupdates te delen en te installeren, waardoor intelligente realtime beveiliging mogelijk worden. Hogere snelheden, snellere reactietijden en meer verbonden devices maken ook systeembewaking efficiënter. 5G biedt ook de mogelijkheid om verkeer in het netwerk te prioriseren (QoS). Network slicing met 5G is ontworpen dat het enerzijds hogere snelheden aan kan en anderzijds meer capaciteit biedt, maar vooral ook de vertraging tussen het zenden en ontvangen van data haast onmerkbaar maakt (lage latency). Één ontwikkeling die iedereen met extra aandacht volgt is network slicing. Deze techniek maakt het mogelijk om één mobiele internet toegang als het ware te segmenteren, zodat je verschillende gebruikers en toepassingen op hetzelfde moment verschillende bandbreedtes biedt (QoS). Op die manier kun je bijvoorbeeld een bepaalde snelheid of capaciteit garanderen voor kritische toepassingen, zoals hulpdiensten of het besturen van robots in een ziekenhuis.

Hoe snel is 5G?

Met 5G zien we snelheden tussen de 1 Gbps tot 10 Gbps, 5G is daarmee gemiddeld tien keer sneller dan 4G. Als het op IoT aankomt zal dit een enorm verschil maken voor toepassingen zoals bijvoorbeeld CCTV. Lagere latency betekent bijna realtime communicatie, wat een grote boost geeft als het gaat om realtime besturing van ‘devices’ (autonome voertuigen en robotica). 4G latency is eigenlijk al vrij snel met ongeveer 30-40 milliseconden. Met 5G wordt dat aantal teruggebracht tot 1-2 milliseconden, wat opnieuw 5G tot een grote ‘game changer’ maakt als het gaat om IoT.

Download onze brochure

Download brochure